Olejek rycynowy

Czy wiesz że olejek rycynowy to kosmetyczna potęgą?

Olejek rycynowy

Olejek rycynowy znany jest ludzkości od najdawniejszych czasów. Początkowo jego właściwości wykorzystywane były raczej w niezbyt pozytywnych celach, takich jak na przykład pozbywanie się niechcianego bydła sąsiada na własnych pastwiskach. W tym celu nakłuwano skórę zwierząt gwoździem uprzednio namoczonym w rycynie. Olejek rycynowy służył też zarządcom kopalni diamentów, którzy podając go pracownikom, wykorzystywali jego właściwości przeczyszczające.

Niemożliwe, więc było wyniesienie diamentów w przewodzie pokarmowym. Z czasem, właściwości rycyny zaczęto wykorzystywać w celach służących ludzkości w możliwie jak najlepszy sposób. Obecnie olejek rycynowy wykorzystywany jest głównie w przemyśle leczniczym i kosmetycznym. Dzięki swoim cechom wzmacniającym ruchy perystaltyki jelit, służy przede wszystkim w leczeniu zaparć.

Jest składnikiem wielu maści i kremów wspomagających leczenie chorób skóry, w tym między innymi wrzodów, wyprysków i oparzeń. Lecznicza moc olejku rycynowego wykorzystywana jest także w ginekologii, gdzie używa się go do leczenia chorób pochwy i szyjki macicy, jak również w okulistyce przy złuszczającym się zapaleniu spojówek rogówki oka.( )

Roślina dająca olejek rycynowy

Właśnie ta roślinka daje nam olejek:)

Menu: